Egy igazi gourmet különlegesség: a balzsamecet

„Hagyományos” ecetet valószínűleg mindannyian használunk: ízesítéshez, salátákhoz nagyon jól illik kellemes, fanyar íze, és háztartásunk sokoldalú eszköze, hiszen tisztításra is remek (és környezetbarát) megoldás. De mi a helyzet a balzsamecettel? Vajon mennyire ismerjük ezt a különleges ételízesítőt, és mire használjuk?

A balzsamecet olasz gyökerekkel rendelkezik, kétféle fajtáját különböztethetjük meg: hagyományos és „modern”.

A hagyományos balzsamecet készítésének folyamatát az olaszok dolgozták ki, Modena tartományban, a középkorig visszanyúlóan. A hagyományos balzsamecetnek egyetlen hozzávalója van, a szőlőmust. Ez tulajdonképpen a frissen préselt szőlő (általában Trebbiano és Lambrusco szőlőtörzsekből préselik) édes gyümölcsléje, amit óriási üstökben, nyílt láng felett főznek, így koncentrálják a benne levő cukrokat. Ezt a koncentrátumot átöntik kis fahordókba, itt történik az erjedés és a savanyítás 12-25 éven át. A fafajta sem mindegy, amiből a hordó készül: tölgy, boróka, eperfa, kőris, cseresznye és gesztenyehordókban érlelik az ecetet, ami átveszi az idők során a fa „ízét”, savassága pedig fokozatosan lágyul. A fa pórusain keresztül az ecet elveszti nedvességtartalmát, és szirupos állagú lesz.

Minden évszakban lecsapolják az ecet egy részét a palackozni kívánt hordóból, majd pótolják a kiöntött ecetet egy másik, nagyobb hordóból, és így folytatják az egész hordósoron az eljárást. A hagyományos balzsamecetet kis tételekben készítik, édes és fanyar íz jellemzi, szirupos jellegű, sötét színű – és nem olcsó.

A másik típus a „modern” balzsamecet, amiben borecettel keverik a sűrített szőlőmustot, ezzel felgyorsítva a savanyítást. Ennek elkészülte 2 hónaptól 3 évig szokott terjedni, nagy tölgyfahordókban érlelik. A szőlőmust és a borecet arányától függően változik, hogy mennyire édeskés.

Létezik a balzsamecetnek egy fehér verziója, amikor a fehérszőlő mustját alacsonyabb hőmérsékleten főzik, így a szőlőben levő cukrok nem karamellizálódnak és színeződnek el. A fehér balzsamecetből hiányzik a karamellizálás adta speciális íz. Akkor szokás használni, ha nem akarjuk, hogy a balzsamecet elszínezze az ételünket.

Mielőtt megvásároljuk a balzsamecetet, érdemes ellenőrizni, van-e rajta PGI tanúsítvány. Ez bizonyítja, hogy hivatalos modenai balzsamecetről van szó, azaz megfelel az előállítási és forgalmazási előírásoknak.

Miért fogyasszunk balzsamecetet?

A balzsamecet mangánt, vasat, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Az antioxidánsoknak köszönhetően a szívproblémák és a rák kialakulásának kockázatát csökkenti, illetve erősíti az immunrendszerünket.

Mire használjuk a balzsamecetet?

Leginkább salátákra csöpögtetve finom, de főtt ételekhez is használhatjuk. Húsokhoz pácként tökéletes, sertésekhez, szárnyasokhoz vagy éppen halhoz egyaránt. Zöldségekhez keverve pedig savas ízt ad.

Hogyan tároljuk a balzsamecetet?

A balzsamecet ideális körülmények között sosem romlik meg. A legjobb hely számára a konyhaszekrény, száraz, hűvös helyen, fénytől távol tartsuk, természetesen a kupakját is csavarjuk fel az üvegre mindig. Nem kell megijedni, ha lerakódást tapasztalunk az üveg alján, természetes mellékterméke az ecetnek, ami az idők során keletkezik.

Milyen eceteket lehet kapni az Olivitánál?

La Chinata balzsamecet: alapanyagai egyenesen Modenából érkeztek, és a PGI minőség szerinti eljárás szerint készült. Lambruschi, Sanviovese, Trebbiani és Albana törzsekből származó mustból készült. Pácokhoz, salátaöntetekhez kiválóan alkalmas, és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

La Chinata sherryecet: Spanyolország déli részéről, a Cadiz tartománybeli Jerezből érkezett. Mahagóniszínű, tölgyfában érlelt ecet, amelyből elég pár csepp a szószokhoz, salátákhoz, hogy extra árnyalatot kölcsönözzön nekik. Savtartalma magas, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Most különleges kocka alakú üvegben kínáljuk.

La Chinata málnaecet: édes-savas ízt ad, salátákhoz, húsokhoz, sült halhoz, füstölt lazachoz, gyümölcssalátákhoz, guacamole-hoz vagy épp fagylalthoz is felhasználhatjuk.

La Chinata mangóecet: magas minőségű mangóból készült, ízletes és egészséges öntet salátákhoz, halakhoz, gyümölcssalátákhoz és fagylalthoz.

La Chinata cseresznyeízű balzsamkrém: a név becsapós, mert valójában egy ecetről van szó, ami édes és intenzív ízt ad a salátákhoz, gyümölcsökhöz, fagyihoz vagy desszertekhez felhasználva. Húsokat, grillezett zöldségeket is ízesíthetünk vele. Kevés is elég belőle, hogy feldobja a főztünket.

Fagylalt cseresznyés balzsamkrémmel és extra szűz olívaolajjal

Hozzávalók (4 főre)

  • 430 ml tej
  • 60 ml habtejszín
  • 1 csipet só
  • 100g cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • friss (vagy fagyasztott) cseresznye a díszítéshez
  • La Chinata cseresznyés balzsamkrém

Elkészítés

Keverjük össze a tejet, tejszínt, sót és a cukor felét egy kis lábosban, és melegítsük meg, amíg a cukor fel nem olvad. Egy másik tálban keverjük össze a tojássárgájákat a cukor másik felével. Fokozatosan adjuk hozzá a meleg tejes keveréket, majd alacsony hőmérsékleten melegítsük tovább, amíg össze nem sűrűsödik. Vegyük le a tűzhelyről, és nyomjuk keresztül egy szitán a keveréket, maj adjuk hozzá az olívaolajat, és tegyük bele a fagylaltkészítő gépbe. Keverjük 20 percen át, ezután tegyük fagyálló edénybe, és fagyasszuk pár órát. Néhány csepp cseresznyés balzsamkrém kíséretében tálaljuk.

Ha tetszett a cikk, kövess bennünket Facebookon és Instagramon, illetve nézelődj webáruházunkban!

 

Források:

https://www.simplyrecipes.com/a_guide_to_balsamic_vinegar/

https://www.thespruceeats.com/about-balsamic-vinegar-1808088

https://www.allrecipes.com/article/balsamic-vinegar/

https://www.lachinata.es/blog/helado-aceite-oliva-crema-balsamica-aromat...

 

Kövessen minket Facebookon!

Partnereink