Extra szűz olívaolaj: finom, egészséges és a bőrödnek is jót tesz

Ha belekukkantanánk egy mediterrán család konyhaszekrényébe, szinte biztos, hogy találnánk legalább egy üveg olívaolajat. Itthon ez még nincs így, pedig közismert tény, hogy az extra szűz olívaolaj rendkívül egészséges és tápláló. De nem csak azoknak jön jól, akik helyesen szeretnének táplálkozni: kozmetikumként is számtalan felhasználási módja létezik. Az alábbiakban az extra szűz olívaolajjal ismerkedünk meg.

Hogyan készül az extra szűz olívaolaj?

Az extra szűz olívaolaj az olívaolajak között a legjobb minőségű: benne koncentrálódik az olívaolaj összes előnyös tulajdonsága, mind íz, mind egészségesség szempontjából. Az olajfa terméséből, az olívabogyóból nyerik ki egy speciális eljárással az olívaolajat, amit három kategóriába szokás sorolni: finomított, szűz és extra szűz. Utóbbi a legkevésbé feldolgozott (az „első sajtolás” terméke), ezért tartalmaz annyi tápanyagot és antioxidánst.

Az olajbogyókat malomban törik össze, és mechanikus úton extrahálják (vonják ki) az olajat. Az összetörés során keletkező pasztában centrifuga segítségével választják szét az olajat a víztől és az üledéktől. Az eljárást hidegen sajtolásnak is szokás nevezni.

Az így kinyert olajnak ahhoz, hogy az extra szűz minősítést megkaphassa, többféle kémiai követelménynek és szabványnak meg kell felelnie. Olyan szakmai szempontok is számítanak, mint hogy mennyire érződik az olajbogyó íze, és nem lehet semmilyen ízhibája sem a terméknek.

Extra szűz olívaolaj – az egészségünk támogatója

Az extra szűz olívaolajnak – jó értelemben véve – sajátos  íze van, és rendkívül magas benne az antioxidánsok aránya. Telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, amelyek alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a vérnyomásra, a koleszterinszintre, illetve a csontozatra kiváló hatással vannak. A 2-es típusú diabéteszes betegek bátran fogyaszthatják, és a megfigyelések szerint bizonyos rákfajták is ritkábban alakulnak ki az olívaolajat rendszeresen fogyasztók körében. Nem utolsósorban az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának esélyét is csökkenti az extra szűz olívaolaj. Vitaminokat – E és K – szintén tartalmaz.

Az antioxidánsok azok a vegyületek, amelyek szervezetünkben az égési folyamatokat gátolják, és felveszik a harcot az ún. szabad gyökökkel szemben, amelyek például a sejtek öregedéséért és a betegségekért felelősek.

Extra szűz olívaolaj a konyhánkban

Az extra szűz olívaolaj a mediterrán – spanyol, portugál, görög – konyha szerves része, és az olajbogyótól függően számtalan íze lehet. Édes és sós ételekhez egyaránt felhasználható. Nagyon sokféle recepthez használhatjuk, a határ a csillagos ég és a képzeletünk.  Sütéshez vaj helyett, saláták dresszingjéhez, majonéz készítéséhez, zöldségek gyors sütéséhez (sautéing), grillezéshez, és még sorolhatnánk. Blogunkban már több receptet megosztottunk: olívaolaj segítségével csokoládét, turmixot és fagyaltot is készíthetünk. Igazi gourmet ételek, próbáljátok ki őket!

Használhatjuk-e sütéshez az olívaolajat?

A finomított olajak, mint az étolaj, vegyi anyagok vagy hő hatására extrahálódnak, és kevésbé érzékenyek a magas hőre. Az olívaolaj aromái magas hőre hevítés során megváltozhatnak, a benne lévő tápanyagok elveszhetnek. Arról viták folynak, hogy az olívaolaj valóban károsodik-e a sütési folyamat során, de mindenképpen javasolt, hogy a drága és magas minőségű extra szűz olívaolajat inkább fűszerként, ízesítésre használjuk.

 

Extra szűz olívaolaj a kozmetikában

Mint azt a webshopunkban is láthatjátok, nem csak a sütés-főzés, de a szépségápolás terén is igazi jolly joker az olívaolaj. Hidratáló, gyulladáscsökkentő és tisztító hatása már az ókori kultúrákban ismert volt. Az olívaolajból készült kozmetikumok száraz bőrre, kicserepesedett ajkakra, töredezett hajra és körmökre kiváló megoldást nyújtanak. Szappanokban, testápolókban, fürdőkozmetikumokban, fogkrémben vagy hajpakolásként egyaránt élvezhetjük kedvező hatásait. Antioxidánstartalmának köszönhetően megelőzi a bőr öregedését. Képes a legmakacsabb vízálló sminket is lemosni.

A számtalan vegyszert, kemikáliát tartalmazó kozmetikumok önmagukban irritálhatják bőrünket. Számunkra az a cél, hogy ezt a helyzetet ne rontsuk tovább, és csak természetes összetevőket tartalmazó, adalékmentes natúr kozmetikumokat kínálunk. Az extra szűz olívaolaj használata garantálja a ragyogó, puha bőrt.

Fontos, hogy kizárólag ellenőrzött minőségű olívaolajat vásároljunk, vásárlás előtt olvassuk át az összetevőket, és ellenőrizzük, hogy szerepel-e rajta tanúsítvány.

Ha tetszett a cikk, oszd meg, és kövess minket Instagramon vagy Facebookon!

 

Kövessen minket Facebookon!

Partnereink