Parabénmentes, vegán, organikus, természetes - melyik milyen kozmetikumot takar?

Bőrünk napi szinten találkozik különböző kozmetikumokkal: már egy átlagos kézmosás is szappannal történik, a zuhanyzás, hajmosás során is jobbára alkalmazunk valamilyen tusfürdőt, sampont. Bőrünk 60%-ban elnyeli azt, amit felviszünk rá. Érdemes megnézni, mivel kényeztetjük (vagy épp bántjuk) testünket. Cikkünkben hoztunk néhány szempontot, mire figyeljünk a kozmetikumok vásárlásánál.

Biztos vagyunk páran, akik a drogériában olykor tanácstalanul álldogálunk a polcok előtt, hogy melyik krémet válasszuk. Íme, egy kis útmutató, mire ügyeljünk, amikor az összetevőket olvassuk.

Vegán: vegánnak azt a személyt nevezzük, aki nem fogyaszt semmilyen állati eredetű ételt, és nem használ állati eredetű termékeket sem. A kozmetikumok között is vannak vegán változatok (az Olivitánál is, de nem minden termékünk vegán, például a kézkrémünkben található keratin és a méhpempő állati eredetű anyagok).

Parabénmentes: mi is a parabén? Gyakorlatilag a kémiai tartósítószerek egy bizonyos fajtája, amit kifejezetten a szépségiparban használnak. A samponok, bőrápoló termékek, szappanok stb. eltarthatóságát igyekeznek megnövelni vele. A parabén főleg az emberre veszélyes, mivel az emberi ösztrogénhormon termelését serkenti, így a hormonális egyensúlyt megzavarhatja, rosszabb esetben megbetegedéseket okozhat. Érdemes figyelnünk, hogy kizárólag parabénmentes kozmetikumokat vegyünk.

Állatkísérlettől mentes: jelentése értelemszerűen az, hogy az adott kozmetikum kifejlesztése során nem alkalmaztak állatokon kísérleteket. Európában már jó ideje tilos állatokon tesztelni alapanyagokat és késztermékeket egyaránt. Az Olivita termékei is kivétel nélkül cruelty free módon készültek.

Természetes kozmetikumok: jogilag nincsen szabályozva, mit jelent a „természetes” a kozmetikumok esetében, így definíció sincs rá. Az „organikus” vagy „bio” kifejezés már megfoghatóbb: például az USA-ban a biokozmetikumokat tanúsítvánnyal látják el, így a vásárló egyértelműen tudni fogja, mit tart a kezében. A tanúsítvánnyal ellátott termékek általában valamilyen ellenőrzött gazdaságból származnak.

Ha szeretnénk minél jobb minőségű kozmetikumokkal kényeztetni bőrünket, mindenképpen érdemes elolvasni az összetevőket, a fenti szempontokat pedig szem előtt tartani. Az Olivitánál tanúsítvánnyal ellátott extra szűz olívaolajat lehet rendelni, és kozmetikumaink is hasonló minőségű olívaolaj felhasználásával készültek.

Ha tetszett a cikk, oszd meg, és kövess minket Facebookon!

Felhasznált források:

lachinata.es

https://senjacosmetics.com/ingredients-en/natural-vs-organic-cosmetics/ 

https://www.healthline.com/health/paraben-free

Kövessen minket Facebookon!

Partnereink