Kucsmagombák

Amikor a "Hósávban" az utolsó maradványai is elolvadnak a télnek és a nyirkos avart melegíteni kezdi a nap, az élet jelei is megmutatkoznak. Elindulnak az elhullott levelek alatt áttelelő békák a pocsolyák felé, néhány korhadó ágon megjelenik a piros csészegomba és mint kis gyertyák, itt-ott meredezni kezdenek a cseh kucsmagomba termőtestjei. Ezek a gyönyörű tömlősgombák nemcsak impozáns formájukkal, hanem csemegének számító jó ízűkkel is kitünnek későbbi csoporttársaik közül. Mátyás király udvarában, Budára szekér számra hordták a kucsmagombák fajait a magyar falusiak, így spórolva meg sok-sok adógarast.
Beszállítónk - okleveles agrármérnök, és gombaszakértő - Aggteleken évek óta gyűjti a cseh kucsmagombát (Phychoverpa bohemica), a fattyú kucsmagombát (Mitrophorasemilibera), és a hegyes kucsmagombát( Morchella conica) márciustól április végéig.

Felhasználásuk:

Ezek a gombák nyersen , fagyasztva, szárítva és savanyítva egyaránt felhasználhatóak a legkülönbözőbb ételekhez.
Ajánljuk, hogy a nyers, fagyasztott és szárított kucsmagombát legalább 20 percig hőkezeljük( pároljuk, főzzük, sütjük). Nyersen sosem fogyasztjuk!
Levesnek, krémlevesnek, ragulevesbe, köretnek, salátának kiválóan alkalmas. Ne keverjük más gombákkal, mert intenzív ízüket nem érdemes tompítani, fokozni pedig fölösleges.

Csemege, kucsmagomba:

A királyi csemegék közül időrendileg az első, ízhatásra is bátran állítható, hogy a legelső. Aki egyszer megkóstolja, soha nem feledi és újra vágyik rá.
A legegyszerűbb módja a fogyasztásnak, ha kiöntjük az üvegből és pecsenyék, sülthúsok, rántott húsok köreteként fogyasztjuk.
Mi gyakran készítünk salátát ezzel a finom csemegével. a legjobb saláta kompozíció, ha paradicsommal együtt tálaljuk. Ajánlunk hozzá nemes olajokat: olíva, szőlőmag, kukoricaolaj.
Természetesen a növényi olajokból egy adaghoz bőven elegendő 1-2 evőkanálnyi.
A gombás ételekhez leginkább a száraz fehérbor illik, de száraz vörösbor vagy rose sem csorbítja az élvezeteket.
Ha valaki még nem fogyasztott kucsmagombát és kiváncsi izgalmas, mennyei ízére, kóstolja meg a csemege kucsmagombát vagy főzzön szárított kucsmagombából krémlevest, de készíthet rizottót is.
 

Nem található termék.

Találatok rendezése

Kövessen minket Facebookon!

Partnereink